Maakt de nieuwe spraak-coach-functie in Microsoft Teams de stem- en presentatietrainer overbodig?

Online meetings zijn sinds de Coronacrisis niet meer weg te denken uit ons werkzame leven. En de fysieke meeting lijkt eerder uitzondering dan regel.
Hoe je fysiek overtuigend overkomt en digitaal zijn twee verschillende dingen. Je moet dan op andere aspecten letten. We moeten ons gedrag en hoe we spreken immers aanpassen aan het medium en daarbij zijn we toch nog steeds niet helemaal aan de online setting gewend. Hierbij biedt de digitale technologie naast nieuwe uitdagingen ook nieuwe kansen.

Microsoft Teams calls zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks werk

Zo zag ik onlangs dat Microsoft aan haar Teams app een nieuwe functie heeft toegevoegd: de Spraakcoach. In eerste instantie moest ik lachen. Door digitalisering worden allerlei banen overgenomen door technologie. Ik zou als Stem- en spraaktrainer toch niet al op zo’n korte termijn vervangen worden door een robot? Ik besloot om mijn digitale concurrent eens te bekijken om te onderzoeken of ik voor mijn baan moest vrezen.

Het blijkt dat Microsoft, Artificial Intelligence (een soort robot) gebruikt om je spraak tijdens een Teams meeting te analyseren. De Spraakcoach geeft je op basis van haar analyse live feedback over je spraak tijdens de meeting. Een van de dingen die de Spraakcoach in Teams kan detecteren is of je te snel praat. Maar er wordt ook naar de inhoud geluisterd. Als je bijvoorbeeld voortdurend de uiting “hey jongens” gebruikt, dan vertelt de coach je dat het beter is om iets inclusievere woorden te kiezen. Ook opvulwoordjes zoals “weet je”, “uhm” of “zeg maar” worden opgepikt en geadviseerd om niet te veel te gebruiken. En de toonhoogte-variatie van je stem is ook iets waar de coach op let. Als je te monotoon spreekt, adviseert de Spraakcoach je om te variëren in toonhoogte en om meer klemtonen te maken.

Dit zijn ook allemaal dingen die in mijn trainingen aan bod komen. Er zijn vrij universele ideeën over hoe je moet klinken om boeiend en overtuigend te spreken en dit zijn allemaal onderdelen daarvan. Het is leuk om te zien dat dit nu allemaal in de Spraakcoach van Teams zit. Je kunt zelfs na afloop van de meeting een uitgebreid rapport downloaden waarin alle tips op een rij staan. De app maakt een analyse en geeft op basis hiervan tips, net als ik in mijn trainingen. We lijken dus best wel op elkaar. Wat de app (nog) niet doet is deze vaardigheden trainen. Je kunt op basis van de tips al een aantal dingen in je spraak aanpassen maar ik merk in mijn praktijk dat het niet altijd evident is hóe je langzamer, minder monotoon of lager spreken aanleert en hóe je het beste klemtonen legt. Veel van de expressie die je in de spraak kunt leggen is ook afhankelijk van hoe je je inhoud verwoordt en of je retorische stijlmiddelen gebruikt. Zo is er nog veel meer dat je in een training kunt leren wat de app nog niet biedt maar het is een interessant begin en een leuke tool om met je stem en presentatie aan de slag te gaan. Dus ik zal met veel interesse de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten houden. En het spreekt voor zich dat als je na het gebruik van de Spraakcoach in Microsoft Teams aan de slag wil met je stem en presentatie, je me altijd kunt bellen.

Als je wilt weten hoe het werkt, kun je hier kijken op de website van Microsoft.

Deze blog is geschreven door:

Liselotte Hambeukers
Stem, spraak en presentatietrainer

Stemkunst

Stem, spraak en presentatie trainingen voor individuelen en groepen.

Overtuig je toehoorders in je presentatie, college, vergadering, sales pitch, klant contact moment of sollicitatie.

ontdek de trainingsmogelijkheden