Stemtherapie door een therapeut die volledig is gespecialiseerd in de stem

Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen behandelen we in onze praktijk uitsluitend mensen met stemproblemen.

aanvraag therapie

Stemtherapie

Als je last hebt van keelpijn, heesheid, spanning in de keel, keelschrapen, een krakende of scherp klinkende stem, onduidelijk spreken of een zwakke stem dan kunnen we je helpen met gespecialiseerde logopedische behandeling: stemtherapie. Het doel van stemtherapie is het bevorderen van de stemkwaliteit, stemproductie en stemconditie. Stemkunst heeft zich binnen de logopedie volledig gespecialiseerd in stemtherapie.

Laat je stem behandelen door een specialist

Logopedie is een breed vak dat zich bezig houdt met preventie, onderzoek en behandeling van problemen op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken. De stem is een complex apparaat. Om cliënten zo goed mogelijk te kunnen behandelen zijn er specialismen aan het ontstaan binnen de logopedie. De stem is daar een van. Buiten het feit dat er vele specialisaties zijn, waardoor een logopedist niet van alles op de hoogte kan zijn is ervaring belangrijk. De frequentie waarmee logopedisten stempatiënten behandelen is in een allround logopedie-praktijk doorgaans erg laag.

Stem specialist

Onze praktijk is gespecialiseerd in de stem. Ook onze bijscholing is hier volledig op gericht. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat we door deze keuze onze cliënten het beste kunnen helpen.

Onze praktijk

Onze praktijk is volledig gespecialiseerd in de behandeling van stem- en spraakklachten.

Stemkunst staat geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici.

"Dit is echt een vakvrouw. Ze weet gewoon zoveel van de stem en kan je heel goed helpen"
Marianne Perebooms, Provincie Limburg

Vergoedingen & tarief


Logopedie valt onder de basisverzekering. Dit betekent dat je behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door uw zorgverzekering.

meer informatie over contracten en tarieven

Verwijzing van huisarts of specialist

Om voor vergoeding van logopedische behandeling in aanmerking te komen heb je een verwijzing nodig van huisarts of specialist. Zorg er daarom voor dat je deze verwijzing meeneemt als je voor de eerste keer komt.

Bereikbaarheid

Regio Maastricht

Stemkunst is gevestigd in Cadier en Keer, vlak bij Maastricht.

Met de auto

Onze praktijk is centraal gelegen tussen Maastricht en het Heuvelland en is snel bereikbaar vanaf de A2.

P

Gratis parkeren

Bij ons kun je gratis parkeren voor de deur.

Openbaar vervoer

Onze praktijk ligt op 4 minuten lopen van het busstation van lijn 50 en 54 (halte Vendelstraat).


Verschillende soorten stemklachten

Door een verkeerde stemtechniek of door organische afwijkingen kunnen er stemklachten ontstaan. Ook factoren van buitenaf kunnen de stem beïnvloeden. Om je een idee te geven staan hieronder een aantal voorbeelden van stemklachten waarmee je bij een stemtherapeut terecht kunt.

Globusgevoel

Bij het globusgevoel (globus nervosus) heb je het gevoel dat je een brok in je keel hebt, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Het kan zich zelfs zo erg uiten dat je denkt moeite te hebben met ademhalen.

meer over globusgevoel

Stembandknobbels

Wanneer je de stem op een verkeerde manier gebruikt, kan er een zwelling op de stembanden ontstaan. Dit zijn de zogenaamde stembandknobbels of noduli.

Heesheid

Heesheid kan vele verschillende oorzaken hebben, variërend van een verkeerde techniek tot schildklier problemen, atrofie, overbelasting, stemplooiknobbels, -poliepen of -cystes.

Stem en ouderdom

Door de hormoonveranderingen vinden er in het hele lichaam processen als dystrofie en atrofie plaats, dus ook in het strottenhoofd. Deze veranderingen kunnen in sommige gevallen leiden tot stemklachten, dat noemen we presbyfonie.

Chronisch hoesten

We spreken van chronisch hoesten wanneer de hoestklachten langer dan 8 weken voortduren en meerdere keren per dag voorkomen. Stemkunst behandelt hoestklachten o.a. volgens het SPEICH-C programma.

meer over chronisch hoesten

Larynchitis

By keelontsteking of larynchitis is het belangrijk om uw stem niet te forceren anders kan de ontsteking chronisch worden. Met de juiste spreektechniek kunt u u klachten verminderen.

Post-operatieve stemproblemen

Bij operaties onder narcose wordt gebruikt gemaakt van een buis door de luchtpijp voor de beademing (intubatie). Dit kan in enkele gevallen leiden tot stemklachten.

COPD / chronische longziekte

Bij chronische aandoeningen van de luchtwegen is de therapie erop gericht om optimaal om te gaan met de longcapaciteit.

Poliepen

Een poliep is een knobbeltje op de stembanden. Deze zal operatief verwijderd moeten worden door een KNO arts en die operatie moet worden gevolgd door een streng programma met stemtherapie.

meer over poliepen

Stem en overgang

De overgang heeft invloed op je stembanden: ze worden minder soepel. Ze kunnen hierdoor eerder vermoeid raken en zwaarden gaan klinken. Met de juiste stemtechniek kun je hier mee leren omgaan.

Transgender dysfonie

Stem en spreekgedrag verschilt sterk tussen mannen en vrouwen. Bij transsexualiteit hoort ook een aanpassing van de stem. Vanuit de stemtherapie kunnen we je helpen met deze transformatie.


Verschillende behandelmethoden

De stemtherapeut heeft diverse methoden ter beschikking om aan de vermindering van je stemklachten te werken. Hieronder een aantal voorbeelden.

Larynx manipulatie / stem massage

Soms is de spanning in de hals, nek en kaak te hoog om goed te kunnen spreken. Door middel van massage van de spieren rondom het strottenhoofd kan dit ontspannen worden. Binnen de stemtherapie noemen we dit manuele facilitatie.

Lax Vox methode

Om de stem te helpen bij haar herstel gebruiken we een techniek die het strottenhoofd masseert en de spieren in de hals laat ontspannen.

Estill Voice Training

De Estill Voice Training is een uitgebreide verzameling technieken die het proces van stem geven uit elkaar rafelt en elk onderdeel apart traint om zo meer controle te krijgen over je stem.

Nasaleermethode van Pahn

De nasaleermethode van Pahn is een methode voor ontspanning van de stem en het aanleren van een zo economisch mogelijk gebruik van de stem. Ze gebruikt bepaalde geluidspatronen om aan de stem te werken.

Sven Smith

De stem methode van Sven Smith maakt gebruik van diverse ademhalingstechnieken om de stemproductie te controleren. Het is gericht op bewustwording van de relatie tussen adem en stem.

Coblenzer methode

De stem methode van Coblenzer is gericht op de training van het middenrif. Door dit goed te laten samenwerken met het strottenhoofd verbetert de articulatie en word de stem voller.

Vrijblijvend advies over een training aanvragen?

Dat kan. Je kunt vrijblijvend bellen met 06-13 74 95 76, een email sturen naar liselotte@stemkunst.nl of via onderstaande knop een formulier invullen met je vraag. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

gratis trainingsadvies

We streven ernaar om binnen 1 werkdag contact met je op te nemen.