De meeste lessen worden gegeven op de locatie van de toneelacademie, maar regelmatig wordt ook in het Theater aan het Vrijthof geoefend.
Hier leren de studenten bijvoorbeeld hoe ze hun stem op een gezonde manier kunnen versterken zodat ze zonder microfoon ook achterin de zaal verstaanbaar zijn. Ook leren ze hier op het podium microfoontechnieken en goed fluisteren. Beide zijn technieken apart.
Ze leren om onder alle omstandigheden verstaanbaar en met een goede stemkwaliteit te spreken. Of de acteur nu rent, zware voorwerpen tilt, met zijn gezicht tegen de vlakte wordt geduwd of met de rug naar het publiek staat, hij moet altijd verstaanbaar en met goede stemkwaliteit klinken. Dit vergt veel training.
Ook voor mensen die op grote symposia en congressen moeten spreken, is het heel zinvol om je speech in grote zalen als een auditorium of theater te oefenen.
Hieronder een kleine impressie.
In de documentaire "De Oe van vroeger", gemaakt door een oud-leerling van mij, Sander van Egmond, wordt de Maastrichtse methode uitgelegd. Dit is de methode waarmee gewerkt wordt in de stem-, spraak-, en stem-expressie-lessen op de Toneelacademie Maastricht. Deze documentaire belicht met name hoe interpretatie van de tekst de klankkleur en intonatie van stem en spraak beïnvloedt. De basistechnieken op het gebied van stem, spraak, adem en houding worden in deze documentaire niet belicht.